Brighton Grammar Wellbeing Centre

  • Project Manager: Jason Mortimore
  • Site Foreman: Paul Odorisio
  • Project Title: BGS Wellbeing Centre
  • Client Name: Brighton Grammar School
  • Project Type: Education; heritage refurbishment
  • Project Size: 250sqm
  • Project Cost: $810k
  • Project Schedule: Feb – Jun 2016
  • Brighton Grammar School (BGS) was founded in 1882 and its rich history is clearly evident today in the Girrawheen Chapel circa 1854. However, given its size the chapel no longer served the school in its original capacity so it has now been converted into their new state of the art, architecturally designed Wellbeing Centre by Cellstruct Building Group.

    Given the strict heritage overlays in place CBG worked meticulously to preserve the shell of the building along with some of its stunning period fixtures and fittings like windows and doors.

    CBG successfully gutted the interior of the building including the original timber floor, excavated up to 600 below floor level to allow for the new ventilation system, upgraded service connections and constructed the new subfloor framing. This whole process required the removal of soil in excess of 180 cubic metres via a series of conveyers due to limited access entrance of 1.1m.

    The finished product contains two office spaces, kitchen, conversation pit, multipurpose space, and seating/assembly area. The primary focus of the centre is to create a harmonious educational space where students can go to unwind and refocus. The bulk of the space is made up of the multipurpose and seating/assembly areas, which are divided down the middle using a series of wood panelling seating booths and a custom made water feature constructed of old original brass organ pipes.

    Some other exciting features include the curved joinery throughout, a fully automated projector system in the assembly area, ultra-modern show stopping lighting fixtures from Belgium, some hanging from heights as great as 5m, and 3D wall tiles in the conversation pit to sound proof it from the rest of the building.

    This project finished prior to handover.

    Comments are closed.

    Recent completed projects